Thursday, September 19, 2013

Sõpradest poliitikutele

Kallid poliitikutest sõbrad. Paljud teist küll veel tunduvad wannabeed, aga kui aus olen, siis ega ma osanud oodatagi, et just sel aastal ja sel korral teist nii paljud meie kui valijatega suhtlema hakkate! Aga kirjutan seda postitust vägagi apoliitiselt ja nagu iga teistki, sest teie seas on nii koolikaaslaseid, kirikusõpru kui perekonnaliikmeid.

Lubage ma annan ka oma panuse ja mõned pehmemad soovitused edasiseks. Tahan, et teil läheks hästi.

1. Kasvatage usaldust, mitte ootuseid
Praegu on see aeg, kus te loote endast uut esmamuljet. Töötate selle nimel, et teie nimi, nägu ja valimisplatvorm jääks meelde. Iga päevaga muutute aina ilusamaks ja tublimaks, jäänud on loetud päevad otsustava hetkeni. Aga ole algusest peale ettevaatlik, et sa mitte meie ootuseid, vaid usaldust kasvataksid. Sest just usaldus on see, miks me sind Facebookis ei bloki ja seltskondades teemat ei vaheta.
Iga sõnavõtuga sa kas vähendad või suurendada oma krediiti. Räägi teemadest, mida tead, või mis sind huvitab. Eks iga teema on oluline, aga meil kõigil on omad liistud, mille juurde meil tuleb ikka-ja-jälle jääda. Poliitika on lai ala, aga tahame ka teada, mida sa oskad või suudad.

2. Tutvustage ja harige, reklaamitöö on teistel
Mulle meeldib, et näiteks üks Rakvere vaimulik Tauno on tulnud välja 140-sekundi reegliga ja teatri- ja müügimees Algis propageerib 365 päeva, mis aastas. Te olete leidnud nõksu, kuidas te paremini meelde jääte, aga nüüd tuleb edasi tegutseda. Ma ju tunnen teid niigi, ma tahan, et te aitaksite mul orienteeruda. Ma ei tunne volikogude maastikku, aga mind huvitab küll, kui paljud sinna saavad? Mis on selle kogu pädevuses ja mis mitte? Mis olulist juhtus otsustati näiteks Tartus eelmine aasta, ja mis tõenäoliselt järgmisel? Praegu on hea võimalus meid harida, küll me teil ise silma peal hoiame ja teid soovi korral teistelegi tutvusta!
Kusjuures, see, et näiteks SDE Alina nii tublisti reklaamib pigem oma kaaslaseid, suurendab minu usaldust tema vastu ja ma vähemalt saan iga korraga natuke teadlikumaks, mis toimub.

3. Paneme edasi, muidugi
Isegi kui sa sel korral valituks ei saa, läheb teekond edasi. (Sest vaevalt sa tahad lihtsalt saada poliitikuks, et teada saada, kui populaarne sa oled). Oled seejuures valinud tee, millesse väga ei taheta uskuda, aga ära põe, pane edasi! Kui sa usud, et võimu saab arukalt ära kasutada, siis palun usu edasi! Poliitikaga - oma rahva asjaajamisega - saab alati edasi tegutseda, iga kell ja iga hooaeg. Kusjuures, paljud mõjuvõimsamad heategijad eestis ongi madala profiiliga, ja neid ühendab üks tunnus: nad tegutsevad meie heaks kogu aeg, isegi kui me neid tähele ei pane.
Annan sulle omaltpoolt valimislubaduse: kui sa oled tubli järgmised 4 aastat, siis suurendad oma valijaskonda kuni 4-kordselt! (vahet pole, kas olid valitud või mitte)

4. Ära karda olla avalik
Kusjuures, nüüd kui teed ennast avalikuks, jäädki avalikuks. Sellel on omad varjuküljed. Sinust räägitakse nagu sa oleksid alati oma, sinu vaateid võetaksegi sellisena nagu neid peaks alati läbi kaaluma ja vajadusel kritiseerima. Võib-olla sinust isegi kirjutatakse artikleid ja seal saab olema asju, mis ei ole täpselt nii nagu sa seda ise tahaksid. Kas see on sinuga ok?
Ja mida kõrgemale sa jõuad (kusjuures, see ei peaks olema eesmärk - aga see võib juhtuda, kui oled suurema kaliibri ja nägemusega), seda rohkem hakkad kokku puutuma tugevate isiksustega. Neil on oma arvamus, neil on omad kogukonnad. Tihti nad ei anna armu, ja mida selgemad on sinu seisukohad, seda tugevamalt koged, et neil on ka. Aga jäädes inimeseks, omade keskele, jätkub sul jõudu pidada vastu.

Ole siis tubli ja tore edasi.

2 comments:

  1. 1. Miks ma annan teada, et ma kandideerin? Just seepärast, et kuna ma ei ole varem kandideerinud, siis eeldan, et enamik mu sõpradest ei tuleks ise selle peale, et minu poolt on võimalik oma hääl anda. Seega annan oma otsusest kandideerida inimestele erinevate kanalite kaudu teada. Minu mõte on olnudki eelkõige see, et mu sõbrad ja tuttavad, kes mind varasemast ajast tunnevad ja usaldavad, saavad mind läkitada Tartu linna arengusse panustama. Võtan kandideerimist mitte isikliku ambitsioonina olla või saada poliitikuks, vaid ühe võimalusena aktiivse kodanikuna panustada Tartu linna arengut puudutavatesse küsimustesse. Teemadest, mis mind huvitavad ja milles tahaksin muutusi näha, tooksin eelkõige välja ettevõtluskeskkonna parandamise, laste ja noortega seotud teemad ning kultuurivaldkonna.

    2. Loomulikult pean oluliseks enda kurssi viimist erinevate Tartu linna poliitilist juhtimist puudutavate teemadega. Kindlasti ei saa ja ei ürita ma täna öelda, et tean kõike. Pigem vastupidi. Mul puudub eelnev linna juhtimise ja kandideerimise ning poliitikas osalemise kogemus. Olen olnud valimistega seotud kõigest mõned kuud ning sel ajal lugenud erinevat kirjandust, suhelnud vanemate tegijatega, viinud end rohkem kurssi Tartu linnaga seotud teemadega, aidanud kaasa meie (SDE) valimisprogrammi väljatöötamisse.(http://valimised2013.sotsdem.ee/tule-meiega-on-aeg/) Tartu volikogu suurus on 49 liiget. Volikogu istungid toimuvad üks kord kuus. Volikogu liikme tasu on 63,91 eurot istungil osalemise eest (volikogu koosseisu esimese istungi eest tasu ei maksta. ) Volikogu liikmed saavad ka osaleda erinevate komisjonide töös (nt kultuur, sotsiaal vms), kus arutatakse asju sisuliselt ning töötatakse välja otsused, mis lähevad volikokku kinnitamiseks. Ehk siis volikogu liige saab istungi jooksul põhiliselt kätt tõsta ja hääletada erinevate otsuste poolt või vastu ning on võimalik linna juhtidelt ja üksteiselt küsimusi küsida ning ettepanekuid teha.

    ReplyDelete
  2. 3. Olen nüüd valimistega seoses mitmed korrad telgiga linnas väljas käinud ja inimestega tänavalt juttu ajanud, et teada saada, mida nad meie linnas oluliseks peavad ja millised mured neil on. On olnud päris huvitavaid ja lõbusaid aga ka tõsiseid vestlusi. Üks teema, mis on neist jutuajamistest mu pähe tiksuma jäänud ja millest tahan enne valimisi ka kirjutada, on seotud paljude inimeste suhtumisega poliitikasse ja valimistesse. Nimelt ütlevad paljud inimesed, et neid ei huvita poliitika, nad ei taha sellest midagi kuulda, see on räpane jne. Et mida see sõna "poliitika" või poliitik siis õigupoolest tähendab? Vahel me inimestena ehk ei mõista, et kõik meid ümbritsev ongi poliitika - elukeskkond, transport, teenused, jne jne. Ehk kõik, mis meie elu puudutab, on seotud poliitikaga. Seepärast ei saa ja ei tohi me lubada suhtumist, et meid see va poliitika ei huvita. See, milline meie elu korraldav poliitika on, määravad ära inimesed, kes seda teevad. Seepärast olen tundnud vastutust ja vajadust lisaks ise kandideerimisele, paljusid teisi tegusaid ja mõistlikke inimesi kandideerima kutsuda.

    4. Tänasel hetkel ma ei näe küll, et mu edasine elu on seotud avaliku teenimisega poliitiku ametis. On väga erinevad asjad, olla volikogu liige, või riigikogu liige. Esimene tähendab minu jaoks lihtsalt aktiivset linnakodanikku, kes olenemata oma tegemistest (töötust tippjuhini) on otsustanud oma kodulinna juhtimisse enda aega ja energiat panustada, teine aga on pühendanud end riigi juhtimisele, teeb seda tööna ja võib enda ametinimetuseks tõesti öelda, et ta on poliitik. Võtan enda kandideermist kui võimalust saada uusi kogemusi ja võimalust muuta asju, mis meie linnas minu arusaamist mööda muutmist vajavad. Eks meil inimestena on kõigil oma poliitilised vaated ja seisukohad ning arusaam elust ja sellest, kuidas see kõige paremini peaks korraldatud olema. Vahel on see lihtsalt sõnastamata ning sageli ka elu jooksul muutuv. Paljudest kapitalistidest saavad sotsilistid ja vastupidi. Arvan, et poliitika on üks neist asjadest, millest meie inimesed võiksid palju rohkem teada ja kaasa mõelda. See võiks olla teemana sama oluline tunda kui igapäevane orienteerumine rahaasjades, usuküsimustes, tervise ja suheteteemades. Julgustan igat valijat võtma iga nelja aasta tagant see tund või pool, et lugeda läbi erinevate parteide ja kandidaatide valimisprogrammid ning kindlasti minna hääletama. Kindlasti leiate 439 Tartu kandidaadi seast inimese, kelle poolt enda hääl anda!

    ReplyDelete